اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که در شرایط بروز ناملایمات و حوادث و بحران‌ها و یا در مسیر اهداف ، پویا و پایدار تخصیص بهینه منابع بدهد. اقتصادمقاومتی از سال ۱۳۹۲ با دستور مقام معظم رهبری ابلاغ و در دستور کار قرار گرفت.

رهبر انقلاب "اقتصاد مقاومتی" را معنا و مفهومی از کارآفرینی معرفی کردند و برای نیاز اساسی کشور به کارآفرینی نیز دو دلیل "فشار اقتصادی دشمنان" و "آمادگی کشور برای جهش" را معرفی نمودند. رویکرد اقتصادی ایران تحت عنوان "اقتصاد مقاومتی" غالبا در برابر اقتصاد تحت سیطره غرب دیده می‌شود.

اقتصاد مقاومتی یعنی شناسایی حوزه‌های فشار و تلاش بای بی اثر کردند و کنترل آن‌ها است.  برای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی ضروری است که وابستگی‌های خارجی تقلیل یافته و برای افزایش تولید داخلی کشور و خوداتکایی تلاش کرد.

اگرچه واژه اقتصاد مقاومتی اصطلاح جدید و دارای یک بار ارزشی در فرهنگ دینی است، با این وجود مفاهیم در این زمینه و اعمال و اقداماتی برای مقاومت در حوزه‌های گوناگون به خصوص در حوزه اقتصاد در دنیا با سابقه است. در ادبیات اقتصادی مفاهیمی مثل " اقتصاد مقاومت"و یا " قدرت اقتصادی"، فراوان وجود دارد.

از طرفی هم تمام کشورهایی که به نوعی جنگ‌ و یا بحران‌های ی، اجتماعی و اقتصادی را تجربه کرده‌اند و یا برای توسعه سریع اقدام کرده‌اند، برای عبور ازشرایط سخت، اقتصاد خود را برمبنای مقاومت برنامه‌ریزی کرده‌اند. برنامه‌ریزی اقتصادی دوران جنگ آلمان ، روسیه ، انگلستان ، ژاپن و. در دوران جنگهای جهانی اول و دوم اقتصادهای مقاومتی بوده است.

طبق نظر دولتمردان ایران در تعریف اقتصاد مقاومتی، ضرورت مقاومت برای رد کردن فشارها و عبور از سختی‌ها برای رسیدن به نقاط مثبت ملی نیاز است.

ارکان اقتصاد مقاومتی

مقاوم بودن اقتصاد

استفاده از همه ی ظرفیت های دولتی و مردمی

حمایت از تولید ملی

مدیریت منابع ارزی

مدیریت مصرف

کارشناسان در تعریف اقتصاد مقاومتی می‌گویند: وقتی یک تکانه در اقتصاد رخ می دهد، اقتصاد ما چند نوع رفتار می‌تواند از خود نشان دهد. اگر مدل اقتصاد ما منبعث از نظریه های مقاوم سازی نباشد تکانه می تواند عملکرد ما را تضعیف کند؛ همچنین اگر این تکانه خیلی زیاد باشد چه بسا اقتصاد ما نتواند آن را در خود هضم کند و شرایط اقتصادی ما را بسیار بدتر کند و چه بسا رشد اقتصادی ما را منفی کند اما اگر اقتصاد ما مبتنی بر نظریه های اقتصاد مقاوم باشد قطعا می‌تواند این تکانه را در خودش هضم کند و به حالت پایدار قبلی بازگردد.

در یک بنگاه اقتصادی تولیدی اگر در مسیر خط تولید به دلیل یک اشکال فنی در یکی از ماشین آلات خط تولید متوقف شود در این صورت قطعا در عرضه محصول و تعهدات آن بنگاه نسبت به مشتریان نیز خلل وارد خواهد شد لذا اگر این بنگاه اقتصادی مدل کسب و کار خود را بر اساس مدل مقاومتی طراحی کرده باشد می تواند تاثیرات منفی این تکانه های ناخواسته را در کسب و کار خود به حداقل برساند اما در غیر این صورت صدمات زیادی خواهد دید.

اامات اقتصاد مقاومتی

مسئله ی اقتصاد مهم است؛ اقتصاد مقاومتی مهم است. البته اقتصاد مقاومتی ااماتی دارد. مردمی کردن اقتصاد، جزو اامات اقتصاد مقاومتی است. این ت های اصل ۴۴ که اعلام شد، می تواند یک تحول به وجود بیاورد؛ و این کار باید انجام بگیرد. البته کارهائی انجام گرفته و تلاشهای بیشتری باید بشود. بخش خصوصی را باید توانمند کرد؛ هم به فعالیت اقتصادی تشویق بشوند، هم سیستم بانکی کشور، دستگاه های دولتی کشور و دستگاه هائی که می توانند کمک کنند - مثل قوه ی مقننه و قوه ی قضائیه - کمک کنند که مردم وارد میدان اقتصاد شوند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، تحولات عمیقی در حوزه های مختلف از جمله حوزه اقتصاد به وقوع پیوست. به دلیل اهمیت حیاتی یک نظام اقتصادی تامین کننده رفاه و عدالت آن هم در تراز اهداف و آرمان های کلان جمهوری اسلامی و ضرورت تذکر و تاکید مداوم به مجموعه مسیولین کشور، مقام معظم رهبری در سال های اخیر نوعی گفتمان اقتصادی را پی افکندند که با ایده هایی نوآورانه در قالب اختصاص سال ها به نام های الهام بخش و طی سه سال اخیر نیز با طرح مضمون اقتصاد مقاومتی، تداوم یافته است. مطمینا آینده ی نظم ی در ایران به مجاهدت ها و دستاوردهای تمامی ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه اقتصاد مقاومتی بستگی دارد. لذا در این مقاله با روش تحلیل محتوا از بیانات مقام معظم رهبری و روش اسنادی و کتابخانه ای، ابتدا مباحث نظری تحقیق که شامل موضوعات اقتصاد مقاومتی، فرمان آتش به اختیار و جنگ اقتصادی می باشد، بیان گردیده و در پایان ارتباط بین این سه مفهوم با استناد به بیانات حضرت آقا استحصاء شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که فرمان آتش به اختیار حاکی از شرایط جنگی است و رهبری بارها در بیانات خود فرموده اند که عرصه اقتصاد، عرصه کارزار و جنگ است، جنگ واقعی، جنگ اقتصادی است. این فرمانبرای هدف غلبه دادن گفتمان انقلاب است که در حوزه اقتصاد، گفتمان انقلاب، اقتصاد مقاومتی است. پس بنابراین در شرایط جنگ اقتصادی، فرمان آتش به اختیار در حوزه اقتصاد، عمل به اقتصاد مقاومتی است که رهبری بارها از مسیولین این را مطالبه نموده اند

کلیدواژه‌ها:

اقتصاد مقاومتی، آتش به اختیار، جنگ اقتصادی

کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله

  سجاد شهسواری - کارشناسی ارشد اقتصاد، دانشگاه امام صادق (ع)،

 

برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:
https://www.civilica.com/Paper-KPIP11-KPIP11_241.html
کد COI مقاله: KPIP11_241

نحوه استناد به مقاله:

 

شهسواری, سجاد، ۱۳۹۶، اقتصاد مقاومتی، ایدیولوژی فرمان آتش به اختیار در موقعیت جنگ اقتصادی، یازدهمین کنگره ملی پیشگامان پیشرفت، تهران، مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، https://www.civilica.com/Paper-KPIP11-KPIP11_241.html


در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (شهسواری, سجاد، ۱۳۹۶)
برای بار دوم به بعد: (شهسواری، ۱۳۹۶)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش


مشخصات

  • جهت مشاهده منبع اصلی این مطلب کلیک کنید
  • کلمات کلیدی منبع : اقتصاد ,اقتصادی ,مقاومتی ,مقاله ,حوزه ,اقتصاد، ,اقتصاد مقاومتی ,اقتصاد مقاومتی، ,حوزه اقتصاد ,معظم رهبری ,مقام معظم ,paper kpip11 kpip11 ,اامات اقتصاد مقاومتی
  • در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

استاد حاج براتی موسسه مشاوره حقوقی و وکیل دادگستری موسسه حرف آخر Ann تعمیر آبسردکن در تهران گلبرگ یاس Food container - vstimlsystem.com زرّیندشت(بهشت پنهان) Dead wishes هر چی بخوای هست