طی چند سال اخیر، با آغاز هر سال و نامگذاری هر یک با عنوانی اقتصادی از سوی سکاندار ارشد نظام جمهوری اسلامی نقشه راه نیز تعیین و ترسیم شده است.
این توجه ویژه به مقوله اقتصاد خود نشان از اهمیت این بحث دارد آنهم در شرایطی که کشور در تحریم به سر میبرد و فشارهای اقتصادی مردم و کشور را در وضعیتی متفاوت قرار داده است. سالهایی که جنگ دشمن به جنگ اقتصادی تبدیل شده است و باید برای مقابله با این شرایط با تعیین استتراتژیهای مدون پیش رفت.
بر این اساس و طبق اصول قانون اساسی و مطابق با اصل 110 قانون اساسی یکی از وظایفی که برای رهبری در نظام جمهوری اسلامی ایران تعریف شده، تعیین تهای کلی نظام است. شاید بتوان اعلام یک شعار برای هر سال را در راستای این موضوع دانست.
آنچه در نامگذاری سالها از سوی مقام معظم رهبری مورد توجه قرار میگیرد ضرورتهای ملی، بینالمللی، فرهنگی، اقتصادی و … است و ایشان با اشراف بر مسائل کلانی که باید در کشور مورد مداقه قرار گیرد، اقدام به تعیین نام هر سال میکنند.
دستهای از این نام گذاریها بر اساس ضرورتهای اجتماعی- اقتصادی صورت میگیرد که از جمله آن میتوان به اصلاح الگوی مصرف، همت مضاعف؛ کار مضاعف و تشویق به جلوگیری از اسراف اشاره داشت. دستهای دیگر به موارد بینالمللی مربوط است. مانند نام گذاری سال 1385 به نام مبارک پیامبر اعظم (ص) که در پی اهانت به ساحت مقدس آن بزرگوار انجام شد و
به هر حال، امسال یعنی سال 1391 برای چندمین سال متوالی است که نامگذاری سالها در ایران با موضوعات اقتصادی انجام گرفته است و راهبردها در جهت حرکت به سمت اصلاح اقتصاد بوده است. البته همگان چشم انتظار تعیین نقشه راه حرکت در سال 92 هستند و چشمها به این سو است که آیا امسال نیز اقتصادی نامگذاری میشود یا تاکیدها بر وحدت و همدلی در داخل و تبیین اهمیت خودکفایی خواهد بود.
طبق اصول قانون اساسی و مطابق با اصل 110 قانون اساسی یکی از وظایفی که برای رهبری در نظام جمهوری اسلامی ایران تعریف شده، تعیین تهای کلی نظام است. شاید بتوان اعلام یک شعار برای هر سال را در راستای این موضوع دانست
البته ریشهی اهمیت موضوعات اقتصادی در این چند سال اخیر را میتوان در تحولات درون کشور و تحولات در عرصهی بینالمللی عنوان کرد. از آنجاکه عقب ماندگی اقتصادی یک جامعه موجب آسیب شدید به بخشهای گوناگون اجتماعی، فرهنگی و ی به ویژه ارزشهای اخلاقی میشود، لذا نظام اقتصادی کشور را نشانه گرفتند.
مقام معظم رهبری در این باب تاکید دارند که "امروز دشمن برای مبارزه با اسلام و جمهوری اسلامی، بر روی مسئله اقتصاد متمرکز شده است. نه اینکه عرصههای دیگر را فراموش کردند؛ نه، در زمینه فرهنگ و در زمینه امنیت و در زمینه ت و در همه زمینهها علیه نظام جمهوری اسلامی آنچه از دستشان برمیآید، می کنند؛ لیکن تمرکز عمده آنها بر روی مسائل اقتصادی است. برای این که مردم را از دولت جدا کنند، از نظام جدا کنند، فاصله و شکاف ایجاد کنند، دنبال این هستند که در مسئله اقتصادی کشور مشکل ایجاد کنند."
البته در این زمینه از سوی ایشان بارها و بارها تاکید شده است که نباید نامها را فقط در حد برگزاری همایش و زدن بیلبورد مورد توجه قرار داد و باید در این راستا گامهایی منتج به نتیجه برداشت. اینکه ما پس از هر نامگذاری اقدام به تالیف کتاب آن سال یا تشکیل فراکسیونها و کمیسیونای متختلف با عنوان مشخص کرده یا سمینارها و همایشهای مختلفی برگزار کرده و بودجه عمومی را تحت الشعاع قرار دهیم ، یعنی بی توجهی به اصل و ضرورت نامگذاری آن سال از سوی ایشان.
تحلیلگران بر این باورند که سال 1390 که سال جهاد اقتصادی بود به این علت این نام را گرفت که محوریت مسائل اقتصادی در اساسیترین مسائل کشور و همچنین برنامههای دشمن برای ضربه زدن به ملت ایران به وسیله تحریم و با هدف نمایش قدرت نظام اسلامی برای حل مشکلات اقتصادی، نمایش الگوی پیشرفت در سایه اسلام برای دیگر ملتها و تلاش برای رسیدن به رتبه اول مشخص شده در سند چشم انداز بوده است.
آنچه در نامگذاری سالها از سوی مقام معظم رهبری مورد توجه قرار میگیرد ضرورتهای ملی، بینالمللی، فرهنگی، اقتصادی و … است و ایشان با اشراف بر مسائل کلانی که باید در کشور مورد مداقه قرار گیرد، اقدام به تعیین نام هر سال میکنند
سال 1391 نیز سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ی ایرانی نام گرفت به علت ضرورت مجاهدت اقتصادی برای ملت ایران و با هدف ناکامی تلاشهای دشمن و غلبه بر چالشها، حل مشکلات تولید داخلی و پیشرفت در این زمینه، حل مسئله تورم و اشتغال با رونق بخشی به تولید و استحکام اقتصاد داخلی با ایجاد فرهنگ مصرف کالای تولید داخلی.
با نگاهی گذرا بر نامگذاری سالهای گذشته با موضوع اقتصادی از سوی عالی ترین مقام کشور، باید با دیدی فراتر به موضوع نگریست و با عزمی ملی برای تحقق اهداف این نامگذاریها گام برداشت. آنچه نباید از نظر دور داشت شرایطی است که کشور را در بر گرفته است و برای عبور از این گردنهای سخت باید با تمام توان در راستای تحقق این نامها اقدام کرد.
شاید امسال نیز نام سال، اقتصادی تعیین شود اما مساله مهم و حائز اهمیت تغییر نوع نگاه به این مقوله است و بر اساس نظر کارشناسان نیز با پایان هر سال عمل به آن شعار پایان نمیابد و باید برای عمل به آن تلاش کرد.
معصومه نصیری
بخش اقتصاد تبیان
درباره این سایت